Biblioteques amb D.O.

429081_264337313694351_2112766499_nEl Departament de Cultura, per mitjà del Servei de Biblioteques, engega un projecte que dinamitza l’espai bibliotecari amb una proposta innovadora a partir de tres institucions potents de la nostra cultura: el vi, la literatura i les biblioteques. La presentació va tenir lloc el passat dimarts, 8 de gener a Vilafranca del Penedès, a VINSEUM. 

Al llarg de tot l’any 2013, vint-i-cinc biblioteques corresponents a dotze denominacions d’origen combinaran els plaers de la lectura amb els del bon vi a través de propostes com ara tertúlies literàries, trobades amb autors, exposicions, rutes per cellers, recitals de poemes, concerts o tastos de vins. Mes a mes, es traçarà un circuit per les denominacions d’origen i les biblioteques, i també per unes edicions limitades d’ampolles embotellades especialment per a “Biblioteques amb DO”.

Aquest projecte compta  amb la col·laboració d’institucions de renom literari o vinícola com ara la Institució de les Lletres Catalanes , del Centre Quim Soler  (col·laborador habitual de la Biblioteca de Falset), de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) , i de VINSEUM, Museu de les Cultures del Vi de Catalunya.

Alhora s’ha elaborat una guia, Lletres i vins: bibliografia bàsica,  que  aplega les obres bàsiques sobre la matèria i aquells documents que poden aportar a un públic general, no especialitzat, elements instructius o d’esbarjo sobre la matèria. La podeu consultar aquí.

El mes de Maig serà el mes de la DO Montsant i de la DOQ Priorat, i des de la biblioteca hem organitzat els següents actes:

  • De l’1 al 5 de maig. 18a. Fira del Vi de Falset La Biblioteca compartirà stand a la Fira conjuntament amb el Centre Quim Soler. S’hi podrà consultar part del fons bibliogràfic sobre món del vi que hi ha a la Biblioteca. A l’stand, també hi haurà alguna mena d’acte o activitat.
  • Durant tota la Fira (amb la possibilitat d’allargar-ho fins a finals de mes) els aparadors dels establiments de Falset estaran decorats amb motius del món de la vinya i el vi i amb llibres d’aquesta mateixa temàtica. Serà una activitat realitzada en col·laboració amb PIMEC Priorat i l’Associació de comerciants de Falset.
  • Dijous 9 de maig. Trobada mensual del Club de Lectura de la Biblioteca. Es parlarà del llibre El Vi fa sang, de Salvador Balcells, i seguidament es farà una introducció al tast de vins a càrrec de la DO Montsant (activitat realitzada conjuntament amb aquesta DO).
  • Divendres 10 de maig, a les 19.30h. Els Poemes del vi, recital a càrrec de Josep Pedrals.
  • Divendres 24 de maig (per concretar).  Amb motiu de dues efemèrides locals (120 anys de l’arribada de la fil·loxera al Priorat i de l’última execució pública de Catalunya a Falset), lectura del monòleg teatral ‘Nicomedes, el verdugo en la taberna’ de Toni Orensanz (a càrrec d’Oriol Grau), que recupera les intervencions que, a l’època, feia el botxí Nicomedes Méndez en una taberna. L’acte tindrà el seu inici a la Biblioteca, amb un breu recorregut pels espais  de la història i es desenvoluparà al Castell del vi de Falset, on el 1893 va tenir acte l’execució fatal a càrrec de Nicomedes Méndez. Places limitades. Inscripcions a la biblioteca. Tastet de vi durant la lectura.
  • Camins del vi. Dissabtes per concretar. Es tracta de fer una caminada entre vinyes tot fent lectures de textos sobre la zona d’autors, tant locals como no, sobre el paisatge vinícola, el vi, el territori… La selecció anirà a càrrec de la Biblioteca. Hi haurà dues caminades per cada DO. Una per adults (inscripcions a la biblioteca i places limitades)  i l’altra feta amb les escoles (la DOQ amb l’escola de Gratallops i la DO Montsant amb Falset).
  • Concurs de dibuixos “Dibuixa la vinya i el vi”, adreçat als infants de la comarca. La Biblioteca Salvador Estrem i Fa i la DO Montsant convoquen el concurs. Les bases es publicaran el mes de gener de 2013 i  fins a la Fira del Vi els participants poden portar els seus treballs a la Biblioteca. Durant la Fira del vi estaran exposats els 12 treballs guanyadors, que apareixeran al calendari de la DOM de 2014.
  • Taller de manualitats amb taps de suro. Divendres 17 de maig a les 6.30 a la Biblioteca.
  • La Biblioteca té un club de manualitats, que crearà algun tipus de producte (ganxet, patchwork, etc…) relacionat amb la vinya i el vi. Se’n farà una exposició que es podrà veure a la Biblioteca o en algun altre espai.

Si voleu consultar les activitats mes a mes, aqui.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s