Ara fa 120 anys

Està pasant força desapercebuda, almenys fins a la data, una efemèride com imagesl’aparició del brot de la fil·loxera al Priorat, del qual se n’acompleixen 120 anys aquest 2013. La plaga va ser detectada per primer cop a la comarca el mes de juny del 1893, el dia 27, i el primer brot es va trobada a la partida de la solana de les vídues de Porrera.

Fins llavors, malgrat que la plaga havia entrat a Catalunya des de França el 1879, el Priorat n’havia quedat al marge. Per primer cop havia aparegut a l’Empordà i, a poc a poc, va anar infectant totes les vinyes del país. Va ser una expansió lenta. Cal tenir en compte que si al Priorat la fil·loxera es va detectar per primer cop el 1893, no va ser fins al 1910 que va creuar el riu Ebre i va penetrar a la Terra Alta. Res no va ser igual després de la fil·loxera. La dada històrica de producció de vi de Porrera ens dóna una bona idea de la magnitud de la catàstrofe. Si la collita en hectòlitres el 1890 va ser de 30 mil, deu anys després s’havia vist reduïda en un terç, fins a només 12 mil hectòlitres de vi.

 A banda d’aquesta efemèride n’hi ha unaltra de la que també en fa justament 120 anys aquest mes de maig: una de les últimes execucions públiques de Catalunya, que va tenir lloc a Falset. Des de la Biblioteca de Falset hem volgut aprofitar-ho i incloure-ho dins  els actes del cicle Biblioteques amb DO.

oriolAhir es va fer, de la mà del falsetà Toni Orensanz, una passejada per alguns dels escenaris on el 10 de maig 1893, va tenir lloc l’execució de tres veïns de Cabacés, a càrrec de Nicomedes Méndez, que era un personatge cèlebre a l’època com a botxí titular de l’Audiència de Barcelona.

Després de la passejada, i un cop arribats a l’absis del castell de Falset, l’actor Oriol Grau inicià la lectura del text dramàtic ‘Nicomedes, el verdugo en la taberna’. El text, obra de Toni Orensanz, recrea les xerrades que impartia en una taverna el botxí Nicomedes Méndez. Mentrestant,els assistents van poder degustar un copa de vi Ètim, gentilesa de la Cooperativa Falset-Marçà. Amb aquest acte es tancaven les activitats a la Biblioteca del “Biblioteques amb DO” al Priorat.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s