L’ENCAMISADA de FALSET

encam 14 1

Aquest cap de semana Falset celebra la festa de l’Encamisada, que enguany fa 50 anys que l’organitza el Centre d’Estudis Falsetans.

La veu popular situa els orígens de l’Encamisada en la conmemoració de la victòria dels falsetans sobre les tropes franceses que assetjaven la població, un dia boirós de Sant Antoni.

No es coneix en quin moment va començar a celebrar-se l’Encamisada a Falset (que no és la festa de Sant Antoni Abad, que té una tradició força antiga arreu). Però, segons el dietari de mossén Francesc Mestres, la cofraria de Sant Antoni Abad ja existía el 1619. El nom d’Encamisada ha esdevingut amb els anys el senyal identificador de la celebració de Sant Antoni a Falset, i ja és Festa Tradicional d’Interès Nacional de Catalunya.

El 1916 un dels redactors de la revista Priorat, que signava amb el nom de Gol, deia així parlant de la festa:

“Aquelles mules i matxos airosos bellament guarnits, portant a sobre aquells joves de cara roja i fresca, am la seva espardenyeta lleugera, la seva calça-curta, la camisa blanca de coll girat i barretina musca; la gloriosa i venerable barretina; la casi única prenda supervivent de l’indumentària del tipus popular català que encara llu com un sol hermós sobre la blancor de la nevada testa respectuosa d’algun que altre avi que la conserva am orgull i l’estima am veneració”a Priorat: revista catalana : portaveu de la Lliga Regionalista, Falset : la Lliga, [1915-193-] núm. 13 (20 de febrer de 1916)

encamis 2014Programa d’enguany.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s