Hem encetat la novena temporada del Club de lectura celebrant l’ Any Pedrolo amb Acte de Violència, una novel·la de Manuel de Pedrolo del gènere novel·la utòpica, editada l’any 1975 per l’editorial Edicions 62 tot i que l’havia escrit l’any 1961, durant els anys durs de la postguerra i no va passar els controls de la censura franquista. Ara l’ha reeditat l’editorial valenciana Sembra llibres.
Narrada amb la força i l’astúcia d’una de les veus cabdals de la literatura catalana del segle XX, Acte de violència ens situa davant d’un poderós interrogant: què passaria si suméssim forces en una vaga col·lectiva i indefinida? La resposta és un dels llibres més representatius i celebrats de Manuel de Pedrolo. Una novel·la en què aquest aspirant a utopies ens parla de resistència i opressió, de solidaritat i violència, d’implicació i indiferència. Un autèntic clàssic escrit en ple franquisme, guanyador de la primera edició del premi Prudenci Bertrana i censurat fins a la mort del dictador. Però que continua sent d’una esfereïdora actualitat.
Com diu Cesk Freixas al pròleg d’aquesta edició, “en una societat com la nostra, la de les noves tecnologies i la lectura dels titulars, que es queda en la superfície de tot i no pregunta res, llegir Manuel de Pedrolo és una acció revolucionària”.