Arxiu del Blog

Vídeo

Feliç Encamisada 2016

encamisada 1Aquest cap de setmana és festa major a Falset: és l’Encamisada. Barretines, faixes, gandaies, mantons i espardenyes, matxos, cavalls i rucs, carros i genets, tots preparats.

Petits i grans, joves i vells participen en aquesta festa declarada per la Generalitat de Catalunya Festa Tradicional d’Interés Nacional el 2011.

Compartim amb vosaltres el video que n’ha fet el falsetà Oscar Sánchez: l’Encamisada de Falset

Vídeo

Booktrailers, fomentant la lectura amb imatges

ba3e0bddff25a4218b77ad7b8ae75677Ja som a l’agost, a punt de vacances!

Us volem recomanar un seguit de lectures perquè no us avorriu i perquè creiem i pensem que els llibres ens fan créixer, tal i com diu en aquesta meravellosa il·lustració d’Oriol Malet.

I ho fem en forma de Booktràiler, la nova manera de promoure i recomanar lectures i llibres. Un booktrailer és un petit vídeo publicitari que presenta un llibre, de manera que capti l’interès del lector. És una forma directa perquè els lectors coneguin els llibres que han de llegir. Pot ser amb actors i rodatge, amb vídeo animacions i amb qualsevol altre tècnica audiovisual, però el més important és que sigui curt, impactant i de qualitat.

Des de les Biblioteques Públiques de Catalunya es promociona aquesta nova eina de foment lector a través d’un concurs de Booktrailers per a joves de 14 a 18 anys. A partir del 22 de setembre ja hi podeu participar!

Aquí en teniu uns exemples. A BookMovies en trobareu de tota mena.

El Guardià invisible, de Dolores Redondo

Bioko, de Marc Pastor

La Vall de la meravella, d’Amy Tan

Meravellós desastre, de Jamie McGuire

Què en penseu? Us animen a llegir?

 

 

 

Vídeo

Licantropia a la Biblioteca

Aquest divendres, de la mà del Centre Quim Soler, ve a presentar el seu llibre Licantropia, Carles Terès, participant de la tercera edició de Priorat en persona, i a més un dels tres finalistes del Premi Crexells per al foment de la lectura i difusió de la novel·la catalana contemporània, convocat per l’Ateneu Barcelonès.
m102licantropia1
La novel·la comença l’hivern de 1759. Mossèn Magí fa nit en un mas allunyat de tot i de tothom, d’una dignitat senyorial que contrasta amb les desolades terres de la Pobla de Llobosa a l’Alt Matarranya. Habiten la serra gent rústega, de poques paraules i expressió bestial, despullada de l’abric de la fe. Són llobaters, com els seus senyors Torrent de Prats. Si el bestiar pot sobreviure a l’amenaça del llop és gràcies a l’estranya comunió que lliga aquests homes als animals que tothom tem. La sensació d’anomalia, d’horror a penes esmussat que batega en tot el mas i els seus entorns li esdevé de mica en mica insuportable. Segles més tard, en Llorenç té la mateixa sensació que va apoderar-se de l’esperit d’aquell mossèn quan puja a la serra de la Pobla a fotografiar aquell casalot abandonat. Ell encara no ho sap, però un vincle que s’enfonsa en les seves arrels el lliga a una nissaga i a un poble que bressola un secret antic, el deliri de la licantropia.

Carles terèsCarles Terès va néixer el 1962 a Barcelona, tot i que els seus orígens se situen a la Franja, on viu i treballa entre Torredarques (el Matarranya) i Alcanyís (el Baix Aragó) des del 1993. De fet, Terès ha assegurat que “no hauria pogut escriure” la novel·la estant a Barcelona, “hauria fet una cosa diferent”. La novel·la recull el registre lingüístic d’aquestes terres de frontera, tot i que l’escriptor ha reconegut que “és un problema” d’escriptors de la Franja, ja que aviat els acusen de voler catalanitzar la literatura si empren el català estàndard: “He fet un treball dialectal el més acurat possible, tampoc no volia caure en excessius castellanismes”, ha dit l’autor. “No sóc gens nacionalista en el sentit que em sento de la meva llengua, no m’importa on estiguin les fronteres. Sóc un escriptor aragonès perquè els meus pares són d’allà, hi visc i hi treballo, els meus fills i la meva dona són d’allà, i en llengua, català”, ha conclòs Carles Terès.
Tal i com diu Ricardo Ruiz Garzón al Quadern de El País, “ Una novel·la, ras i curt, que descobreix un dels millors autors mai sorgits de la Franja. I una nova troballa, per tant, d’Edicions de 1984”
Aquí us deixem el reportatge que en va fer TV3:

http://www.tv3.cat/videos/4455572/LICANTROPIA-DE-CARLES-TERES

Vídeo

Dia Mundial de la Poesia 2014

serveicatalaEl dia 21 de març va ser proclamat per la UNESCO Dia Mundial de la Poesia.
A la Biblioteca vam fer una convocatòria com cada any a tots els lectors disposats a participar en la lectura d’un poema. El Servei comarcal de català del Priorat també hi va col•laborar. Així, els alumnes del curs bàsic de català van participar a l’acte amb la lectura del poema d’enguany, “Tan sols la paraula nua”, de Montserrat Abelló, que ha estat traduït del català a vint llengües més.
El poema va ser llegit en català, castellà, anglès, francès, romanès, àrab i italià.
També varem llegir en veu alta el llibre de Leo Lionni, Frederick, un cant a la poesia com aliment de l’ànima i el valor de l’art per enriquir la vida.
Després tots els voluntaris van llegir els seus poemes…..en català, castellà i l’Amal i la Sohaila ens van recitar un poema que els havia ensenyat la seva àvia.
Us deixem aquí el poema llegit per l’autora:

Vídeo

GUST DE REVETLLA

Gust revetlla_Imatge_ BAIXAEl Departament de Cultura, a través del Servei de Biblioteques, impulsa en el marc de Gust de Revetlla el concurs gastroliterari, que compta amb la col·laboració d’Ada Parellada, i en què els participants han de presentar vídeos breus amb receptes culinàries basades en llibres que poden ser per a infants o adults, de qualsevol temàtica, de ficció literària o de coneixements. El llibre triat per a la recepta ha de formar part del fons de les biblioteques públiques de Catalunya. Podeu veure dos exemples de vídeo de cadascuna de les dues categories existents: familiar i adults.

Hi poden participar persones de totes les edats, sempre que tinguin carnet d’alguna biblioteca pública de Catalunya. Cal formar un equip d’un mínim de 2 persones i un màxim de 4. Es concedirà un premi a cada categoria, consistent en un pastís gegant per celebrar l’aniversari de la biblioteca pública de l’equip guanyador, un pastís per a cada guanyador i un àpat per quatre persones al restaurant Semproniana.

Els vídeos de les receptes es poden presentar fins al 7 d’abril: cal incorporar-los a Youtube o Vimeo i enviar un formulari indicant les dades de l’equip i l’enllaç al vídeo. El jurat del concurs està format per Ada Castells, escriptora i periodista; Josep Sucarrats, cuiner; Ada Parellada, cuinera; i Carme Fenoll, cap del Servei de Biblioteques. Es valorarà l’originalitat de la recepta, l’argumentació literària i gastronòmica i la qualitat del vídeo. Els guanyadors de Gust de Revetlla es faran públics el 22 d’abril en una de les biblioteques participants a la II Revetlla de Sant Jordi.

Més informació: http://ow.ly/uAPwU