La Lectura i la Vida

Ens agrada donar voltes  als motius que ens porten a llegir i que, sovint, són d’allò més diversos. Possiblement, no hi hagi dos lectors iguals, de la mateixa manera que no hi ha dos persones idèntiques (per molt que s’assemblin).

Per aixó us recomanem ‘La Lectura i la vida’, del recentment desaparegut Emili Teixidor, una obra que aborda amb una enorme sensatesa el fet de llegir. Emili Teixidor parteix de preguntes que, en principi, semblen d’allò més bàsic però sobre les quals no hi ha una fórmula magistral única: ¿com aconseguir que els nens i els adolescents s’entusiasmin per la lectura? ¿quins requisits ha de complir la literatura dirigida al públic infantil i juvenil? ¿Quin és el paper dels mestres per animar-los a llegir? I el dels pares? Què han de fer els pares si volen que els seus fills llegeixin?Les primeres ratlles del llibre ja ens diuen moltes coses sobre el to de l’obra. Fixeu-s’hi: ¿Us imagineu una vida sense llibres? Ara mateix, si desapareguessin tots els llibres de la Terra seria com si el món hagués perdut la memòria’

I Emili Teixidor, a més, parla de la lectura des de l’apassionament però, en cap cas, des de la torre d’ivori. Els seus trucs són d’allò més simples (i sensats). Ens diu: “primer llegeix tu i els altres imitaran el plaer que expandeixis. Predica amb l’exemple”.Un cant a la lectura com a plaer de la vida. Una reivindicació de la literatura infantil i juvenil com el que és: literatura en majúscules.

El passat 19 de juny ens deixava Emili Teixidor. Escriptor, guionista, pedagog i periodista, home de lletra, un clàssic modern de la literatura infantil i juvenil i algunes de les seves obres per adults són grans novel·les capaces de fer llegir mig país. Pa negre, Els Convidats, El Llibre de les Mosques, L’Ocell de foc, Les Aventures de la Formiga Piga… Són només alguns dels títols d’una prolífica carrera que el van portar a  escriure una trentena de llibres, tant per a infants i joves com per adults. Pa negre  fou adaptada al cinema per Agustí Villaronga i guanyà 13 premis Gaudí , 9 premis Goya i quasibé un Óscar.

Trobareu gran part de la seva obra a la nostra biblioteca. Si encara no l’heu llegit, en teniu l’oportunitat. Consulteu el catàleg.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s